Friday, January 2, 2015

O zi la biblioteca



12.29.14

poate fi numita cu adevarat o zi de relaxare. Cand ma gandesc la biblioteca am imaginea bibiotecii din Craiova unde am invatat in toate sesiunile si cea micuta din Corabia care acum nu mai exista.
            Sachem Public Library este o cladire de dimensiuni normale, nu ar parea ceva iesit din comun sau un loc care sa iti taie rasuflarea. O parcare imensa se intinde in fata bibiotecii, insa ceva care m-a uimit din prima a fost asezarea. Cladirea nu este asezata cu fata la strada, parcarea este in spate si in acelasi loc exista o alta poarta spre un parc unde poti studia in aer liber. Fantastic! Sa iti iei o carte si sa poti sta pe o banca la umbra, intr-o seara de vara, in liniste… Deja pentru mine a fost prea mult.
            Doua usi imense din sticla se deschid automat la intrare in biblioteca. Exact in fata exista un post imens la care lucreaza 5 doamne. Cum intri trebuie sa treci dupa o linie si sa astepti sa fi chemat, nu poti merge direct spre biroul imens. Doamnele sunt foarte dragute te ajuta in orice problema. Ne-am facut abonamente, ne-au explicat cum functioneaza totul. Exista o parte a bibliotecii numai pentru copii, subsolul este al adolescentilor ( Mihnea face parte din ei, bucuria lui ) si mai exista o multime de alte locatii pentru adulti, oameni in varsta si orice alta categorie de oameni.
Mihnea si Horia au mers la copii iar noi am inspectat pas cu pas tot ceea ce puteam cuprinde cu ochii. Spatiul este imens. Cat vezi cu ochii numai rafturi de carti foarte bine organizate. Imi aduc aminte cand invatam in sesiuni stateam la o coada la un ghiseu si ceream ce carti imi trebuiau, nu le puteam lua acasa niciodata. Erau de specialitate.
La sectiunea de adulti exista subsol, parter si etaj, o imbinare care iti da o siguranta si o usurinta de parcurgere a spatiului. Daca stai la parter poti vedea si la etaj si la subsol. Multe, multe carti care nu miroseau a nimic. Colorate, mai mici, mai mari tot felul de carti pentru fiecare. In aer plutea un miros de brad. Intr-adevar bradul era intr-un colt decorat numai cu aricole facute de mana. In jururl lui erau fotolii, care asteptau sa intre in atmosfera vreunui cititor.
             Ne-am invartit printre rafturi era coplesitor sa citesti atatea titluri. La marginea rafturilor existau niste mese cu scaune unde erau diversi adolescenti cu cate un profesor si se pregateau la matematica sau la alta materie. Linistea te cuprindea pe masura ce inaintai. Am ajuns la un moment dat intr-o latura unde nu aveai voie sa faci prea multa miscare sa nu deranjezi, era asa liniste, noi eram singurii care cautam ceva. Oare ce cautam ? Ce cautam noi pe acolo? Asta este viata pe care o traim acum  si din mers ne adaptam.
            Pentru fiecare locatie exista calculatoare sa poti citi pe ele sau cauta ceva ce te intereseaza. Horia a jucat diverse jocuri. Exista niste monitoare foarte mari, plate, unele sunt functionale prin atingere altele cu tastaura. Pe ele iti poti cauta carti existente in biblioteca. Poti face sortari dupa nume, autor sau orice alta sortare. Exista rafturi intregi cu DVD si Blu-Ray cu filme, desene, sport si cu ceea ce nu iti trece prin cap. Exista fotolii unde te poti aseza mai confortabil cu o carte sau cu o tableta sau pur si simplu sa rasfoiesti o revista. Sunt o multime de camere in care oamaneii in varsta  jucau remi sau pur si simplu socializau. Foarte diferit, totul este foarte diferit.
            Lucrul cel mai interesant dintre toate este cum iti poti lua acasa cartile sau CD-urile sau DVD-urile. Din loc in loc exista ceva asemanator unui cantar electronic dar cu monitor si scanner. Primul pas scanezi legitimatia de la biblioteca, pui cartile sau ceea ce iti iei acasa pe cantar, imediat toate obiectele sunt citite si apare pe monitor ceea ce ai luat. Confirmi si se emite bonul pe care scrie data, ora, titlurile cartilor care le-ai luat si bineinteles cand trebuie sa le returnezi. Oricum daca il pierzi te poti conecta pe internet si poti verifica cum stai. Si inca un punct forte: la intrarea in parcarea bibliotecii exista niste cutii imense in care este suficient ca tu sa vii si sa introduci materialele imprumutate acolo si sa pleci mai depatrte. Aceste cutii imense sunt asezate prin tot orasul. Ei verifica in fiecare zi aceste vagonete si te vor descarca din baza lor de date. Simplu.
            Viata nostra este asemenea unei carti cu capitole, subcapitole, paragrafe, semne de punctuatie… viata noastra este asezata pe un birou si in fiecare zi se mai adauga cate o fila… viata fiecaruia este o carte.
Lumea in care traim este o biblioteca la o scara supradimensionata dar care nu pierde niciodata esenta.





































             

4 comments:

  1. Stii ca eu nu am fost niciodata la biblioteca aici in US? Ia ca m-ai inspirat si am sa dau o tura! Timp sa am!

    ReplyDelete
  2. La biblioteca noastra,au organizate dimineata,cerc de lectura oentru prek sau k,avem zile cu activitati,filme,pentru copii,pe varste, iar pentru pensionari, de la ore de circulatie,lectura cu politistii,si multe altele,tot ce iti trebuie este legitimatia si vizita la website ca sa fii informat la ce categorie vrei sa participi..avem super amintiri de l bibliotrca orasului..

    ReplyDelete
  3. Bravooo!!! Cand nu aveam serviciu participam la diverse clase, fotografie, engleza, calculatoare, sport... Acum mai trec pe la library din cand in cand seara si imi cate o carte audio... timp de citi se gaseste greu asa ca le ascult pe drum catre serviciu.

    ReplyDelete