Sunday, March 5, 2017

In mijlocul vartejului, ghidati de Dumnezeu


        S-au scurs doi ani. Nu avem amintiri foarte multe însă am făcut foarte multe. Am încercat sa cunoaștem cat mai mulți oameni indiferent de nație. Intr-o tara ca America nu mai știi ce nație ești, nu mai știi ce si unde vrei sa ajungi. Toți prietenii care Dumnezeu ni i-a scos in cale mi-au spus: “Stay focus on your goal!” câteodată nici măcar nu îmi aduc aminte de ce sunt aici…
Am avut zile frumoase cu oameni adevărați însă am avut si zile cu lacrimi fără oprire. Am avut zile cu dureri in suflet si amintiri profunde despre Romania. Când ești departe de neamul tău nu iți aduci aminte nimic rău din tara ta, nimic. Toate lucrurile pozitive ti le aduci aminte si cat de bine era. Ce echipa eram si cum ne mai distram si cat de mult lucram. De fiecare data ne aducem aminte cu zâmbetul pe buze cum Rusoiu făcea bâză de oricine calca pragul la Panglass însă la munca nu îl întrecea nimeni, Florin ii învăța pe copiii noștri tot felul de glume, Costi era încet dar sigur, Victor era repede si cu hotărâre, Cătălin aveai baza in el, Marius era ca mingea de ping pong pentru băieți dar era muncitor iar Mihai putea fi toți la un loc. Asta a fost o parte din viața noastră, o mica bucățică din familia noastră din Romania.
Nu m-am gândit vreodată ca viața se poate întoarce chiar așa poate in bine, cum spun majoritatea însă eu nu o vad nicicum in acest moment. Am sa povestesc câteva zile din viața noastră cum decurg ca sa pot contura mai bine ceea ce se întâmplă in acest moment cu noi.
Luni : Mă trezesc la 4.45-5.00, după cele personale merg la sala stau pana la 7. vin acasă, dus, îmbrăcat si plecat la serviciu. După plec la 5.15 pom pentru ca mi-am luat 15 minute off care le muncesc de dimineață. Merg la universitate, încep la 5.55, am cursuri de contabilitate ca sa pot uni tot ceea ce lucrez aici cu teoria din scoală, eu gândesc ca este mult mai ușor așa si pe deasupra îmi îmbunătățesc engleza. Termin cursurile la 7.45. Ajung acasă daca nu este aglomerat la 8.20. vorbim puțin daca mai mananc mai mananc daca nu mă culc.
Marți este cam la fel dar fără universitate însă am o analiza despre profit si pierdere care mă tine la servici câteodată si pana la 7 seara.
Miercuri este la fel ca luni.
Joi termin la 5.30 însă mergem la biserica. Copiii au activități acolo, la 7 este paraclis iar la 8 am repetitive pentru cor. Îmi place sa cant in cor cu toate ca nu am nici un studiu muzical, m-au acceptat așa si mă învață sa citesc notele si au răbdare cu mine. Catedrala este greceasca așa ca noi cântam grecește si engleza. Am început sa citesc grecește nu știu cum însă pur si simplu.. La 9.30 se termina repetiția, ajungem acasă daca nu este nici un accident la 10. Nu mai facem absolut nimic, la culcare.
Vineri este “Happy Friday!!! Yeeeaaah” același program ca marți dar ajung acasă la 6.
Sâmbătă am scoală românească la biserica, termin la 12 si după sunt libera sa studiez pentru cursurile de contabilitate, poate gătesc sau poate mergem undeva.
Duminica la slujba si la cor. Totul se termina la 11.
La serviciu lucrez intre 8.30-5.30 cu o ora pauza in care citesc ceva sau studiez. Deci 9 ore din zi plus alta ora pe drum s-au făcut 10, ziua are 12. Încerc acele 2 ore sa le iau din noapte ca eu nu sunt acasă însă am ajuns la un grad uriaș de oboseala. De ce fac toate aste? Ca sa mă reabilitez. Am venit la 39 de ani aici si am primit credit de la firma pentru care lucrez si nu le pot spune ca eu nu știu cu ce se mănâncă contabilitatea de aici. Nu poți clădi un viitor fără scoală, niciodată. Mi s-au recunoscut toate scolie din România si toți te privesc cu admirație.
Nu este extrem de greu dar sunt multe impedimente in calea ta. Nu mai ai viată de familie, nu mai ai copii, nu mai ai pe nimeni decât serviciu. Si la service lucrezi pana dai pe spate. Câteodată nu mă ridic cate 4-5 ore de pe scaun. Am ajuns anchilozata. Aproape ca nu mai merg deloc pe jos. Alerg in fiecare dimineață intre 3-5 km sau fac spining cu antrenor. La 5 dimineața sala este plina de lume, nu va puteți închipui. Aleargă, merg la clase de spining sau au personal trainer.
Long Island este o zona scumpa a New York-ului depinde de cum alegi orașul. Cu cat sunt mai mulți emigranți sau de culoare preturile caselor sunt joase si taxele sunt mai nimic. Unde sunt americani si pe deasupra si bogați o casa pornește de la $800,000 poate merge pana la milioane. Normal ca școlile bune sunt acolo si nu in alta parte. Cum ai putea ajunge acolo? O chirie acolo pornește de la $3500 pentru doua camere. Deci totul se rezuma la bani, nu? Si unde ajungem? La serviciu, daca nu îl ai nu poți trai, daca îl ai nu mai ai viață. Se cam bat cap in cap, nu? Ceea ce se vede in filmele americane este foarte adevărat, poți avea un viitor foarte strălucit aici, poți avea orice îți dorești însă mai puțin timp si in același timp familia o vezi mai mult dimineața ca seara dorm.
Am încercat sa punctez câteva aspecte ca sa poată înțelege toata lumea ce înseamnă America la început de drum. Am scris aceste rânduri pentru cei mulți care ne apreciază si vor sa plece din tara lor. Nu faceți asta, le-am spus atunci si le mai repet acum, NU. Stați acolo! Greul si neajunsurile de acolo nu or sa echivaleze cu sfâșierea de suflet care am luat-o aici. Este foarte bine pentru copii însă si copiii sunt dezechilibrați si își caută locul. Nimeni nu mai este in boii lui. Toți patru ne căutăm unul pe altul însă fiecare este in treaba lui.
Mulți mi-au zis ”A… tu ești mai sensibila însă Adi ce face? El ce zice?” Adi nu zice mai nimic pentru ca el in general este tăcut. Însă a avut o descindere extraordinara aici ca nu i-a plăcut un serviciu si si-a dat demisia si apoi cu ajutor si-a găsit altul in care a lucrat pentru 4 luni ca apoi l-au concediat pentru ca a încercat probabil sa le spună cum ar trebui făcute lucrurile. De 4 luni el își caută alt servici. A avut foarte multe interviuri însă si asta este o loterie. La un interviu trebuie sa fii foarte pregătit. Interviul se desfășoară pornind de la 3 directori in sus. Trebuie sa te placa si probabil ca el este satul de ei si in acest caz ei nu îl plac sau el nu a acceptat oferta lor.
Tot ceea ce am povestit mai sus, o parte din familia mea o știau deja însă foarte mulți prieteni m-au abordat personal si mi-au cerut părerea. Recitiți, cântăriți si decideți daca se merita efortul de a va frânge sufletul.
Daca ar trebui sa iau decizia încă o data, as veni pentru ca nu știi ce te așteaptă. Daca as știi de dinainte ce ne așteaptă, as veni pentru ca nu as crede. Pentru tineri este cel mai greu dar in același timp foarte ușor ca uita, uita in timp. Copiii născuți aici sunt extraordinar de bine. Copiii intre doua lumi cum sunt ai noștri tot timpul vor compara. Horia nu isi aduce aminte prea multe însă Mihnea, da.

Nu mai exista cale de întoarcere, oricum ar fi asta este tara mea, aici este casa mea, aici este familia mea. Va puteți închipui cum ar fi sa ne întoarcem in Romania si sa începem iarăși, ce..?


Sa va binecuvânteze bunul Dumnezeu si sa va rugați pentru noi ca avem nevoie. Dumnezeu este cu noi si îl ascultam in grecește si in engleza, nu ne mai vorbește românește însă sunt sigura ca El știe mai bine ca oricine care este planul cu noi.

2 comments:

  1. Hristos a inviat, draga Carmen! Stiu ca e ciudat sa auzi zicerea aceasta de Pasti, aici in America, unde nimeni nu sarbatoreste Pastele ca noi. Ca acasa. Ei sarbatoresc in felul lor si sunt draguti si te invita la ei, cu familiile lor la masa. Dar sufletul meu,(in cazul meu) sufera la fiecare sarbatoare.
    Sunt aici de 5 ani. Pot sa zic ca nu mai e asa de rau. Pentru ca te adaptezi si intri in ritmul vietii. Dar dorul ramane. Lacrimile la fel. Desi poate mai putine. Sau inveti sa te scuturi si cum zici tu te gandesti, ce e pentru mine acolo daca ma intorc?
    Am fost in Romania in 2016 si sincer iti spun, nu am vrut sa ma intorc! I am zis sotului meu sa plece singur caci eu nu pot sa ma intorc aici. M am intors, pentru ca te gandesti ca un om matur si responsabil, ai servici, trebuie sa platesti facturile.
    Dar la un moment dat cred ca nu o sa imi mai pese si ma intorc in tara.Apoi imi amintesc nesimtirea romaneasca, cum te imping oamenii in autobuz, cum miros urat, cum te injura pe strada, iar la un ghiseu te trateaza cu dispret, ce sa iti zambeasca??
    Sora mea e inca acolo si cand imi spune ce conditii a trebuit sa suporte ea si copilasul in spital in BRASOV, sau ca pe mama mea o considera lumea NEBUNA pentru ca in urma unui accident vascular nu mai poate vorbi....imi vine sa PLANG DE FERICIRE ca sunt aici! Si ca pot sa imi ajut familia de aici.
    Iar daca vreau traditii, ca acasa, prietenii mei americani sunt foarte curiosi cum ai zis si tu si le place cand le gatesc romaneste si ma respecta mai mult decat au facut o oamenii mei in tara mea.
    Am fost de Pasti anul trecut in Queens, NY. Caci voiam si eu sa iau lumina sfanta...Am plecat nervoasa si rusinata caci cateva sute de romani se comportau necivilizat in fata bisericii...comportament tipic romanesc, care la unii nu se schimba desi au venit intr o tara civilizata.
    Asa ca, mi e dor, dar oare de ce mi e dor??? Oare de ce ne e dor? Eu zic ca ne e dor pentru ca avem amintiri si creierul se hraneste cu ele. Sper ca tu si familia ta sa va faceti noi amintiri si atunci va va fi mai usor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult Simona pentru incurajari! Ai foarte mare dreptate, imi aduc aminte numai de amintirile placute din Romania, nimic negru, sumbru sau neplacut. Cand iti este greu este mult mai usor sa iti aduci aminte numai lucruri pozitive...
      nu imi mai este dor de Romania asa de tare, cateodata nici macar nu imi mai aduc aminte. Am ajuns asa ca o nuca seaca... cred ca asta este adaptarea. 😂. Mergem inainte si nu ne uitam inapoi!
      Va doresc multa liniste si multa bucurie in viitor! Poate o sa ne si intalnim in viitorul apropiat.

      Delete