Sunday, June 28, 2015

Bucuria de a merge la scoala



               
      Sa mergi cu drag la scoala este mai rar in zilele noastre...
      O multime de prieteni care m-au rugat sa scriu despre trairile noastre si despre lumea de aici, in special despre scoala.  Asa ca… Scoala sa fie!
                Scoala americana poate fi asemanata foarte usor cu un job american.
 Mihnea pleaca la 7.15 si se intoarce la 3.10. Horia pleaca la 8.45 si se intoarce 3.30. Ei petrec 7-8 ore la scoala. Sunt ridicati de autobuzdin fata casei si sunt adusi de autobuz acasa. Nu se plateste nimic. Statul ofera aceste conditii oricarei familii cu orice ce fel de statut, ceteatean, rezident, nici un fel de act…
                Pe scurt copiii nostri traiesc intr-o siguranta si civilizatie pe care de fapt noi ne-am dorit-o, insa de a carei existenta nu stiam… banuiam ca in America totul este posibil.
 Sistemul american este foarte bine pus la punct. Ceea ce voi incerca eu sa povestesc este foarte greu de inteles daca nu esti aici… Cand ma uit in spate … este trist…Poate de aceea eu nu am mai scris in ultima vreme. Ceea ce traim noi este foarte diferit, de neinteles pentru altcineva din alt continent. America este DIFERITA! Pozitiv vorbind.
                Noi nu am vrut niciodata sa plecam din Romania! Insa in momentul cand copiii nostri au mers la gradinita si erau batuti si jigniti (Mihnea a plans 4 ani de zile in fiecare dimineata… nu voia sa mearga la gradinita). Horia a fost in regula la gradinita, am mai avut cateva interventii pe langa o educatoare care trebuia pensionata si care era ramasa in perioada in care am trait si noi, perioda violentei.
                Nu am sa spun prea multe lucruri despre Romania ca acolo am trait o buna perioada de timp si stim cu totii cum este.
                Dimineata autobuzele misuna ca si albinele, sunt multe, galbene si curate. Ridica o multime de copilasi si ii duc intr-o siguranta deplina la scoala.
                Autobuzul lui Mihnea vine in fata casei si face un sunet ca Mihnea sa il auda din casa. Soferul in fiecare dimineata ma saluta si imi zambeste, este dragut, imi face cu mana. Insa parintele aici are o foarte mare putere. Daca ceva nu este in regula sau copilul a spus ca nu se simte in siguranta pe perioada deplasarii cu autobuzul scolar, poti suna la companie si se iau masuri imediat. Il pot da afara pe sofer cat ai clipi. Ce ziceti de asta? Aici lumea este serioasa si sincera, nu ar suna nimeni numai sa faca rau cuiva. Deci aceasta diferenta nu se poate explica in cuvinte. Mihnea are doua dosare de plastic uriase, gentuta cu mancarea si un rucsacel in spate cu alte hartii. Autobuzul nu se misca de pe loc pana cand elevul nu este asezatpe scaun si cu centura pusa.
                Ajuns la scoala, toti elevii sunt debarcati in acelasi loc. Merg catre dulapurile lor cu viteza si isi iau cu ei decat un dosar (Mihnea isi ia dosarul pentru stiinte si matematica). Prima perioada are stiinte in fiecare zi.
Toate materiile lui sunt:
Stiinte
Matematica
Engleza (ELA –English Language Art)
Engleza (ESL- English Second Language)
Social Study
Sport
Arte
                Inainte de a incepe ora cu un minut si jumatate suna o alarma sa ii atentioneze ca mai au putin si trebuie sa fie in clasa. Cand a sunat inca o data incep orele. Ei merg dupa fiecare perioada in alt cabinet de specialitate. Fiecare profesor ii asteapta in cabinetului lui si niciodata copiii nu sunt singuri. Daca ai intarziat si nu ai un pass (o motivatie data de un profesor) nu mai esti primit la ora si esti dus la detentie (intr-o clasa unde esti supravegheat de cineva, acolo poti face teme sau sa citesti sau orice altceva legat de scoala insa nu poti sta degeaba). Asa ca nimeni nu intarzie niciodata! Nimeni nu alearga niciodata! Copiii nu sunt singuri de capul lor pe holuri sau in clase, niciodata. Sunt supravegheati mai ca la armata.
                Intre doua perioade au decat 5 minute in care trebuie sa te deplasezi la celalalt cabinet. O perioada are 40 de minute.
                Mihnea prima perioada are Stiinte. Prima jumatate de an a facut chimie si acum face fizica. Niciodata nu le spune nimeni “ai chimie” sau “ai fizica” (asta stim noi care ii citim hartiile), ai stiinte si atat. Aproape in fiecare ora fac experimente. El este foarte incantat si imi povesteste de fiecare data. Lectiile lor sunt foarte usoare dar in acelasi timp sunt vaste. Privesc filmulete pe youtube, au tot felul de fise ajutatoare.
                Niciodata nimeni nu ii asculta in fata clasei. In permanenta testele sunt anuntate. Inainte de fiecare test le da niste intrebari rapide ca sa mai revizuiasca materia. Totul este simplu. Nimeni nu incearca sa copieze! Nu exista notiunea, aici! Procentele (nu exista note) nu sunt facute publice niciodata. Fiecare copil isi stie procentul  iar parintele  poate vedea pe internet. Pe site-ul districtului este afisat un procentaj si anume Mihnea are de ex la matematica 90-100%, la ELA 80-90% etc.
                La fiecare materie cand elevii intra in sala, temele trebuiesc notate primele. Ele sunt scrise pe o tabla electronica. Nu au creta, totul este computerizat, retroproiectoare, computere etc.
La matematica le este explicata lectia in timp real profesorul scrie pe un display si este proiectat copiilor pe tabla. Ei nu trebuie sa scrie tot, ei au deja materialele date de profesor de dinainte. Este foarte diferit. Dupa ce lectia s-a terminat au exercitiu. Copiii au un timp pentru a rezolva cateva exercitii dupa care profesorul intreaba cine vrea sa raspunda, ei ridica mana si ,interesant, elevul incepe sa citeasca ce a rezolvat pe hartia lui iar profesorul scrie in timp real pe display ceea ce spune elevul ca sa poata si ceilalti sa citeasca in caz ca cineva nu stie. Daca cel care citeste nu are o rezolvare buna, profesorul incearca sa ii dea o cale sa rezolve corect. Daca nu intelege pune pe altcineva. Eu am fost foarte mirata, matematica nu se rezolva citind-o dar Mihnea spune ca exercitiile sunt foarte usoare, nu sunt ca in Romania cand te apucai sa rezolvi iti trebuia o pagina de caiet. El spune ca cel mult un rezultat trebuie sa spuna sau ceva simplu. Si il cred, pentru ca este afisat mai tot timpul in panoul lor de onoare. Daca la matematica iei intre 95-100% la teste, esti pus pe un panou de onoare, Mihnea sta numai pe panou. Cam asta este cu matematica. Teme nu au. Daca le da o tema este sa demonstreze ceva suplimentar si li se pune un punctaj, ii ajuta foarte tare. Insa daca nu iti faci tema, primesti detentie. Iarasi interesant si de retinut primul lucru la rechizite ni s-a cerut pentru Mihnea un calculator cu functii matematice. In prima instanta eu nu am fost de acord cu el. Il lasam la scoala cu calculatorul insa dar acasa ii ceream sa rezolve fara calculator. Acasa ii dadeam eu suplimentar. Copiii sunt lasati cu calculatorul la teste si fac tot felul de functii matematice cu el. Complicat. Mihnea face grafice matematice care noi le-am studiat la analiza matematica la liceu. Dar intr-un mod mult mai simplu. Totul este abordat aici intr-un mod mai simplu.
                A treia perioada are muzica sau sport. Totul este distractiv. La muzica studiaza despre un compozitor si ii asculta piesele si citesc ceva articole. Cand fac experimente sau proiecte ii grupeaza cate doi, cate doi nu cate cinci! In clasa sunt cel mult 20 de studenti. Mihnea imi spune ca la fiecare perioada este cu alti colegi. Deci nu este intr-o clasa si gata. Elevii sunt amestecati si studiati, profesorii stiu la ce ora si la ce materie trebuie sa mearga fiecare dintre ei. Este foarte complicat.
                La sport au in fiecare luna altceva. Au avut hochei, baschet, volei etc. Au dat probe sportive. Au tot felul de jocuri interactive. Totul este distractiv. Dupa ce se termina perioada de sport trebuie sa stea 15 minute jos (in sala de sport) pe teren si fiecare citeste ceva sau scriu la vreo materie, nimeni nu sta degeaba. In acest timp ei se linistesc. Vedeti? Nu merg transpirati la celelalte perioade. Au vestiare, au dusuri. Totul arata exact ca in filme, cum vedeam noi “Salvati de clopotel”…
                Urmatoarea perioada au pauza de pranz. Toti copiii merg in Cofetaria si servesc masa de la scoala sau pachetul de acasa. Noi am preferat sa le dam de acasa cu toate ca ni s-a oferit gratuit de la scoala pentru ambii copii. Mancarea este foarte rea, numai fast food. Mihnea si Horia si-ar dori sa manance de la scoala ca de altfel toti copiii.
                ELA este Lb Engleza, au o carte de citit din care li se da test la fiecare ora si discuta despre ea. De-a lungul anului au avut cateva carti in total. Fac eseuri, diverse dezbateri, ii testeaza. La fiecare ora este diferit.
                ESL ii ajuta foarte tare sa-si dezvolte vorbirea si au lectii suplimentare istorice, geografice tot felul de subiecte. Stuiaza nu numai despre America studiaza foarte mult si de Europa.
                Studii sociale este o materie asa de vasta. Are o carte mare si groasa din care mai conspecteaza cate ceva. (Niciodata nu trebuie sa poarte cartea asta cu el. O are decat acasa.) Au studiat marii pictori ai lumii, au studiat lucrarile lor, istorie, geografie, astronomie, religie dar ce nu au studiat. Lectiile sunt foarte bine facute, sunt usoare si se leaga una de alta sunt pe intelesul copiilor. Daca il intreb pe Mihnea de istorie sau de geografie sau alta materie el spune ca nu face asa ceva. Deci nimeni nu le spune acum invatam la geografie, de fapt nimeni nu le spune acum invatam. Daca il intrebi pe Mihnea de “Monna Lisa” ai sa ramai mut. Stie cine a pictat-o, detalii despre pictor, detalii despre pictura o multime, detalii in amanunt iti poate spune sau de “Last Supper”. Impresionant ce iti poate povesti un copil de 12 ani…. Lucruri invatate la scoala…
                In toate aceste perioade copiii sunt supravegheati in permanenta de profesori. Nu ar putea sa iasa afara din scoala pe niciunde. Toate usile sunt inchise automat si cu pazinici cu interfoane. Cand iau pranzul au o curte foarte mare in care poti iesi la aer dar nici din aia nu ai cum sa iesi si sa pleci din scoala mai rau ca la armata.
                Am fost de cateva ori la scoala si am vazut ca este o disciplina cum eu nu am vazut pana acum. Trebuie sa suni la interfon, sa spui care este problema si dupa iti da drumul in scoala, mergi la un birou unde iarasi o iei cu explicatiile de la capat, te pune sa semnezi iti cere ID-ul si apoi te duci la unul din birourile in care ai treaba. Cand ai intrat in scoala ti se taie automat semnalul la telefon. Nu ai internet,  nu ai semnal…Poate decat noua ni se pare strict ca venim din alta lume.. celorlati nascuti, traiti aici li se pare normal. Cam asta este cu Mihnea.
                Horia este foarte fericit cu colegii lui si cu profesoarele lui. El are o profesoara cu care sta de dimineata pana dupa amiaza si inca una care este de ESL ( il ajuta cu engleza).
                Ei sunt 21 in clasa cu Horia cu tot. Sala lor este draguta cu masute cu scaunele. La fiecare masuta stau cate 4 studenti sau 3. Totul este asa de intim si de colorat si de relaxat. Peretii sunt plini de imagini, profesoara lui este asa de blanda si iubitoare… cu toti copiii. Este asa de atenta. Imi scria cate un e-mail in fiecare zi aproape sa imi spuna despre Horia cat de bun este. Numai cuvinte de lauda. Mai nou ma suna profesoara lui Horia de ESL sa mi-l laude cat a evoluat si cat este de capabil. La Horia totul este mai relaxat. Au matematica prima perioada, au niste fise foarte colorate si atractive pe care nu trbuie sa faca mai mult decat de a pune un rezultat. Dupa au engleza unde invata sa spuna cuvintele pe litere si sa le pronunte corect si sa faca propozitii cu ele. Apoi el merge la ESL unde se joaca, asa imi spune ca se joaca tot timpul. Ca sa va dau un exemplu asta iarna ca sa ii invete hainele ii punea sa le imbrace. Profesoara le spunea cuvantul si ei trbuiau sa imbrace repede articolul. Este foarte distractiv.
                Pentru pranz merg impreuna in rand si in liniste. Horia a avut ceva probleme la inceputuri pentru ca el nu statea in linie si venea un profesor si il punea la loc si tot asa se repeta. Pe el il irita ca nu avea cu cine sa se certe… ca el era invatat sa zbiere cineva la el. Acum s-a invatat cu calmitatea profesorilor si chiar ii place. Imi spune ca abia asteapta sa mearga la scoala.
                In clasa au un covor pe care copiii sunt pusi din cand in cand iar profesoara sta intr-o laterala pe un scaun si le pune intrebari simple. “Ce fac albinele?”, “Cine are un animal de casa?” , “Cum ingrijim pasarele?” etc.  Copiii sunt foarte incantati si sunt tot timpul cu manutele pe sus. Nimeni nu vorbeste in ore, nimeni nu copiaza. Lui Horia i-a fost mai greu la inceput deoarece mai vorbea asa gura fara el dar totusi era bine ca nu vorbea prea multa engleza. Acum s-a acomodat si stie ce este permis si ce nu.
                La arte este antrenat in tot felul de proiecte, decupeaza, coloreaza, lipeste foarte interesant. Si la ultima perioada au social study in care studiaza despre Casa Alba, Presedintii Americii, Strazile si obiectivele din jurul Casei Albe, Guvern, Alcatuirea Guvernului, o multime de lucruri. A invatat de forta centrifuga, forta de frecare si tot felul de lucruri care in Romania se invata mult mai tarziu. Tot ceea ce am spus ca a studiat nu le-a spus nimeni asta este forta cutare sau asta inveti la cutare materie. Ei s-au jucat, au desenat, au colorat. Nimic mai mult. Jocurile li le-au dat acasa de la scoala si noi ne putem juca cu ele in continuare sa studiem fenomenele.
Horia are ca teme la Engleza: I se dau cam 15 cuvinte care :
Luni: le scriem in coloane de 3 ori
Marti: le ordonam alfabetic
Miercuri: facem propozitii cu ele
Joi: le repetam in scris pana le stim bine
Vineri: are testare si ia 101%
La sfarsit de saptamana nu are niciodata teme. La matematica are in fiecare zi o foaie de rezolvat dintr-o carte care o are acasa. Rupem pagina rezolvata si o ducem la scoala si asta a fost tot. In total cam 5 exercitii are. Simplu, nu?
Urmatorul an copiii vor fi amestecati si pusi in clase diferite si vor avea alta profesoara, vorbind despre Horia. Profesoara special pentru clasa a III-a. Profesorul este specializat pe un an  si preda numai pentru anul respectiv.
                De retinut aici ziua de luni incepe usor, marti se mai dezmorteste, miercuri este permisa o testare, joi normal, insa vineri este obligatoriu testare. Vineri este cea mai puternica zi, se pune un accent foarte mare pe ea. Ambii copii au avut testari in fiecare saptamana la toate materiile.
Aproape de sfarsitul scolii se dau Testele Statului New York, care nu sunt obligatorii si le da cine vrea. Mihnea le-a dat. Iar la sfarsitul scolii in ultimele 3 zile Mihnea a sutinut testele finale date dint toate materiile din tot ce au facut de-a lungul anului. Testul dureaza doua ore cu cate 75-80 intrebari.
                Aici nu se simte ca vine vacanta. Se fac ore pana in ultimul ceas. Nu exista astazi eu nu ma duc sau profesorii nu vin la ore, nu exista. Insa Mihnea a avut petrecere de sfarsit de an cu pizza cu colegii, cu profesorii… Horia a petrecut o saptamana cu tot felul de activitati si cu petrecere de sfarsit de an, cu parinti, bunici… In fiecare zi au avut activitati diferite si distractive. In fiecare zi trebuia sa duca ceva la scoala.
                Oricum de la petrecerea de sfarsit de an a venit cu o caramida pictata J pe care scrie numele lui si anul absolvirii. Vedeti ce ingenios? O caramida…. Cum cladim o casa?
                Viata noastra se deschide inca de cand ne nastem si prin fiecare zi traita, prin fiecare invatatura, sentiment, gand bun, Dumnezeu ne este alaturi sa construim fiecare dupa puterile lui.